Freelancen is een lifestyle

april 2024

Freelancen is een lifestyle

april 2024

Naast Pro Assistance vierden ook Carla en Yvonne Verstoep afgelopen jaar hun 20-jarig jubileum. Binnen het secretariële netwerk twee bekende namen die in de afgelopen 20 jaar afzonderlijk van elkaar een goede reputatie binnen de freelancemarkt hebben opgebouwd. Vanaf de start van ons ondernemerschap wordt er over en weer tot ieders tevredenheid samengewerkt en niet in het minst naar die van de opdrachtgever. “Kun je één van de Verstoepjes bellen” is dan ook een veelgehoorde vraag, want hoewel de zussen heel verschillend zijn, staan ze beiden garant voor professionaliteit en continuïteit.

Het ondernemerschap is Carla en Yvonne met de paplepel ingegoten. Als dochters van een zelfstandig scheepsmakelaar was de wereld al van jongs af aan hun speelveld. Daar waar nodig sprongen ze administratief en secretarieel bij en niemand keek raar op als hun vader thuis aan de eettafel zaken zat te doen met Afrikaanse klanten. Hierdoor is een sterke basis gelegd om je makkelijk (internationaal) te voegen en te weten waar je eigen grenzen liggen. De “girl power” kregen ze van hun moeder mee, die als burgemeester van Reeuwijk en later van Markelo de herindeling van de gemeenten heeft mogen begeleiden. Een unieke positie, aangezien we het hier over het jaar 1982 hebben. Er waren toen pas 17 vrouwelijke burgemeesters in Nederland.

Zelfstandige karakters

Hun drang naar onafhankelijkheid en hun krachtige persoonlijkheid zijn duidelijke overeenkomsten. Deze eigenschappen hebben hen beiden uiteindelijk geleid naar zelfstandig ondernemerschap. Carla heeft al vroeg in haar carrière op advies van een intercedente de beslissing genomen te gaan freelancen. In een tijd dat freelancen nog niet zo gewoon was binnen het secretariële vak. Een stap die haar heel goed bevalt en bij haar past. Zij heeft de neiging werk mee naar huis te nemen en op deze manier is ze in staat meer afstand te nemen en met een neutralere blik naar zaken te kijken. Toen Yvonne zag hoe het Carla beviel, heeft zij na een half jaar eveneens de stap naar ondernemerschap gezet. Voor haar was de doorslaggevende reden de vrijheid die freelancen met zich meebrengt. Zeker in die eerste jaren wisselde Yvonne een periode van heel hard werken en geld verdienen af met het maken van lange, verre reizen. Die drang naar vrijheid heeft Yvonne nodig, bij een vaste baan zou ze zich opgesloten kunnen gaan voelen.

Onderlinge concurrentie

Yvonne en Carla zijn nooit elkaars directe concurrenten geweest, zij gunnen elkaar elke nieuwe opdracht. Zoals dat tussen zussen gaat, er is van jaloezie geen sprake. In het verleden hebben ze ooit voor dezelfde persoon, echter binnen twee verschillende organisaties, gewerkt. Hoewel zij dezelfde achternaam voeren, had de CEO de link niet gelegd, maar toen hij het eenmaal wist, verwisselde hij hun namen en leken ze in elkaar te versmelten. Alle ingevulde opdrachten van de afgelopen 20 jaar waren uiteraard mooi, maar er zijn altijd favorieten. Die waar veel dynamiek is, grote projecten begeleid of events georganiseerd mogen worden, of waar autonomie wordt gevraagd, zijn de parels. Vooral als het ook nog eens opdrachten zijn binnen internationale organisaties als bijvoorbeeld Heineken, WBCSD (World Business Council for Sustainable Development), McKinsey of Danone.

Veranderende rol

In 20 jaar is er veel geleerd en ook veel veranderd. De operationele, uitvoerende taken zijn voor een groot deel vervangen door organisatorische, controlerende en adviserende werkzaamheden. Hun vak is zelfstandiger en procesmatiger geworden. De signalerende component heeft aan terrein gewonnen. De vraag: “kom even binnen om een brief op te nemen”, wordt niet meer gesteld. Het schrijven van brieven komt sowieso niet veel meer voor en e-mails worden net zo makkelijk door een boardmember zelf geschreven. De vaste telefoon lijkt ook al uit een ver verleden nu alle communicatie via de mobiele telefoon verloopt. Daar zitten ook nadelen aan, want het gemak waarmee nu door een leidinggevende zelf wordt gecommuniceerd via de WhatsApp, ervaren de zussen Verstoep als een uitdaging. Je mist een groot deel van de informatiestroom en het anticiperen is dan niet altijd even makkelijk, vooral niet in combinatie met hybride werken.

Gezamenlijke toekomst

Zowel Yvonne als Carla maken zich niet zoveel zorgen over hun professionele toekomst, “er blijft altijd behoefte aan de meedenkende freelancer”. Deze gedachte herkennen wij bij Pro Assistance. De proactieve, intelligente, creatieve en oplossingsgerichte executive / personal assistant behoudt zijn/haar waarde voor een bestuurder. Voor ons zijn “De Verstoepjes” een stabiele factor en dit gevoel is wederzijds. “De constante verbinding met Pro Assistance is onze basis, we hebben al zoveel opdrachten samen mogen vervullen en kijken uit naar een gezamenlijke toekomst. Het al zo lang werken met dezelfde mensen is fijn, want dat maakt het persoonlijk en geeft over en weer vertrouwen. Naast de zakelijkheden, is er dan ook ruimte voor de persoonlijke kant van het leven”. Op naar nog vele mooie jaren en proost op alle jubilarissen!

Over Carla

Op haar moeder’s advies werd, na het behalen van het Gymnasiumdiploma, Schoevers gevolgd met een aansluitende ESA (European Secretary Academy) opleiding, onder het motto “dan kun je altijd werk vinden”. De breed geïnteresseerde en talige Carla is vervolgens bij de Universiteit van Amsterdam Europese Studies gaan studeren. Na het behalen van haar bul in 1996 viel ze terug op haar voormalige liefde: het ondersteunende vak waarin ze haar carrière heeft voortgezet.

Over Yvonne

De creatieve Yvonne is na het afronden van het Gymnasium gaan reizen met de gedachte daarna haar wens te vervullen en naar de toneelschool te gaan. Ze wilde het theater in. Nadat ze niet gelijk werd aangenomen zocht ze tussentijdse oplossingen in o.a. een opleiding geluidstechniek. Nadat de theaterdroom vervlogen was, is Yvonne aan de Universiteit van Amsterdam rechten gaan studeren, strafrechtadvocaat wilde ze worden. Tijdens haar studie werkte Yvonne als juridisch secretaresse bij kantoren als Spong en Korvinus, maar uiteindelijk heeft zij toch gekozen voor een carrière als ondersteuner.

Solliciteren

“*” verplicht veld