20 vragen aan een twintiger

augustus 2023

20 vragen aan een twintiger

augustus 2023

Hoe zien de twintigers van nu het assistant vak? Wij vragen het Merel Dubbeldam, 26 jaar, geboren en getogen in Noordwijk. Na het behalen van haar VMBO TL diploma ging zij door naar een (directie)secretaresse opleiding bij Schoevers. Ze voegde er vervolgens bedrijfskunde aan toe en recentelijk ronde zij haar MSc Business Administration af met een specialisatie in Strategy aan de Universiteit van Amsterdam. Een doorzetter pur sang.

Met waardevolle ervaringen bij EY en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft ze een solide basis. Nu richt ze haar blik op de perfecte rol in strategie en veranderkunde, en ze laat haar ervaring als assistant en opleiding daarbij samenkomen.

In 20 vragen willen wij meer weten van Merel over haar ervaringen als jonge assistant, wat zij zoekt in een werkgever en hoe zij de ontwikkelingen van het vak ziet.

1. Welke emoji zou jouw werk als assistant het beste omschrijven?

  ‘Komt voor de bakker! Check, ik ga het regelen.’

2. Als je voor één dag assistant zou kunnen zijn voor een beroemdheid, wie zou je dan kiezen en waarom?

Als ik een dag de assistant van een celeb mocht zijn, staan Amal Clooney, Blake Lively of Meghan Markle zeker bovenaan mijn lijstje. Ik bewonder hoe zij zich inzetten voor goede doelen en hun passie voor projecten. Het lijkt me heel tof om te zien hoe zij hun internationale leven managen en aan nobele doelen werken.

3. Wat is jouw persoonlijke motto als het gaat om werk en carrière?

Mijn motto: ‘Geloof in jezelf en actie ondernemen.’ en: ‘Leven is een feest, zorg zelf voor slingers.’ 

4. Als je een superkracht zou kunnen hebben om je te helpen bij je werk, welke zou je dan kiezen?

Voor mijn werk zou teleportatie echt handig zijn. Van de ene naar de andere plek zonder gedoe. En een fotografisch geheugen om alle details van gesprekken en info bij te houden.

5. Welke aspecten van het werken als assistant spreken jou het meest aan en waarom?

Ik ontzorg graag. Het geeft mij voldoening om structuur en organisatie aan te brengen, waardoor anderen hun werk optimaal kunnen uitvoeren. Daarnaast geniet ik van het planningsaspect, waarbij elk detail nauwkeurig overwogen en op elkaar afgestemd wordt. Wat communicatie betreft, vind ik het interessant om mensen te begeleiden en te motiveren bij veranderingen. Het is een kunst om een team in een specifieke richting te sturen en hen enthousiast te maken voor een gezamenlijk doel.

6. Welke vaardigheden denk je dat essentieel zullen zijn voor toekomstige assistants?

In de toekomst zijn deze skills ontzettend belangrijk:

Digitaal slim: Werken met online tools en platforms. En ook, we gaan AI zoals ChatGPT zien, dus daar moet je handig mee worden.

Flexibel en georganiseerd: Snel schakelen én goed organiseren.

Networking skills: Relaties bouwen is essentieel, ondanks tech.

7. Wat is de grappigste vraag die je ooit hebt gekregen als assistant en hoe heb je daarop gereageerd?

Toen ik als stagiaire aan de slag was in de rol van officemanager vroeg iemand me of ik de vissenkom wilde schoonmaken! Hoewel dit ver buiten mijn gebruikelijke verantwoordelijkheden lag, besloot ik het in het belang van de vis toch te doen ;).

8. Als je een dag moest doorbrengen in de schoenen van je manager, wat zou je dan anders doen?

Als ik mijn baas was, zou ik nadruk leggen op heldere communicatie, transparantie over beslissingen en vaker delen van voortgang. Samen groeien!

9. Welke nieuwe technologieën zie je als de grootste game changers in jouw toekomstige carrière?

AI zoals ChatGPT en Chatbots zijn grote game changers. Ze gaan de manier waarop we werken en communiceren flink opschudden. Niet alleen de manier waarop we communiceren en interactie hebben met technologie zullen veranderen, maar ook hoe we samenwerken, taken efficiënt uitvoeren en waarde toevoegen in een professionele context. 

10. Hoe ga jij om met stressvolle situaties op het werk?

Ik neem even afstand om de situatie vanuit een breder perspectief te bekijken, adem diep en denk na. Dan prioriteiten stellen en een plan maken. Zo blijf ik rustig onder druk.

11. Hoe zie je jezelf groeien en ontwikkelen als assistant of in je carrière op de lange termijn?

Leven lang blijven leren! Ik ben hier een goed voorbeeld van. Ik ben van VMBO naar MBO naar HBO gegaan en ik heb daarna mijn WO afgerond. Ik wil cursussen, trainingen en seminars blijven volgen en mezelf blijven ontwikkelen. Verder wil ik openstaan voor nieuwe uitdagingen en kansen, door ‘ja’ te zeggen tegen de mogelijkheden die zich voordoen en zo mijn horizon als assistant en professional blijven verbreden.

12. Welke soft skills denk je dat belangrijk zijn voor een assistant en hoe zou je deze willen ontwikkelen?

Als assistant krijg je veel verzoeken en daarom is assertiviteit heel belangrijk. Ja zeggen wanneer het kan maar ook nee zeggen waar nodig. Duidelijk communiceren, grenzen stellen. Door ervaring en training word ik daar beter in.

13. Welke app of tool kan jij niet missen in jouw werk als assistant?

Ik gebruik een combinatie van traditionele en digitale hulpmiddelen. Mijn ‘papieren’ agenda is onmisbaar; het geeft mij een tastbaar overzicht en een gevoel van verbondenheid met mijn taken. Daarnaast zijn digitale tools zoals Outlook en Teams essentieel voor mijn dagelijkse werkzaamheden.

14. Hoe hoop je jouw passies en interesses in te zetten in jouw toekomstige carrière en welke bedrijven of sectoren spreken je daarvoor het meest aan?

Ik wil mijn passies en interesses graag integreren in mijn toekomstige carrière. Wat mij bijzonder aantrekt, is de mogelijkheid om te werken in een internationaal en dynamisch corporate landschap. Consulting spreekt me enorm aan vanwege de diverse uitdagingen en de kans om op mondiale schaal impact te hebben. Daarnaast heeft de luchtvaartsector ook mijn interesse.

15. Hoe belangrijk vind je het dat de missie en waarden van een bedrijf overeenkomen met jouw eigen waarden?

Dat vind ik heel belangrijk. Ik solliciteer niet zomaar en kijk eerst of ik mezelf kan vinden in de missie en waarden van een bedrijf. Duurzaamheid vind ik heel belangrijk. Een bedrijf dat zich inzet voor duurzame praktijken en initiatieven zal hoog op mijn lijst staan bij het overwegen van potentiële werkgevers.

16. Hoe denk je dat technologie de rol van assistants kan veranderen en hoe zou je jezelf willen voorbereiden op deze veranderingen?

Technologie speelt een onmiskenbare en transformerende rol in de functie van een assistant. Dankzij technologische vooruitgang verloopt communicatie vlotter en sneller, wat de dynamiek van het dagelijkse werk aanzienlijk beïnvloedt. Ik wil altijd een open houding behouden ten opzichte van nieuwe technologieën en mijn vaardigheden voortdurend bijwerken om zo in de voorhoede van mijn vakgebied te blijven.

17. Hoe blijf jij op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied?

Ik heb een proactieve benadering en ik volg specifieke personen en bedrijven die toonaangevend zijn in de branche. Bijvoorbeeld, op het gebied van communicatie volg ik nauwgezet de inzichten van Wil Michels. Daarnaast heb ik een bijzondere interesse in verandermanagement. Consultancybedrijven, zoals McKinsey, staan ook hoog op mijn lijst van bronnen, omdat ze vaak vooroplopen in het signaleren van nieuwe trends en best practices. Door deze experts en organisaties te volgen, zorg ik ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van de meest recente inzichten en innovaties. 

18. Welke mogelijkheden zie jij om jezelf te ontwikkelen binnen een organisatie?

Een systeem dat ik heel fijn vind, is het Buddy-Mentor systeem. Dit biedt een mooie kans om zowel te leren van ervaren collega’s als om mijn eigen kennis en ervaring te delen met nieuwkomers. Daarnaast stel ik mezelf regelmatig de vraag: ‘Waar wil ik over vijf jaar staan?’ Door dit helder voor ogen te hebben, kan ik gericht werken aan mijn persoonlijke en professionele groei binnen de organisatie.

19. Welke tip zou je geven aan iemand die net begint als assistant?

Laat onzekerheid je niet in de weg staan! Elke nieuwe uitdaging kan in het begin intimiderend zijn, maar met de tijd en ervaring wordt alles vertrouwder. Durf uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te proberen. Zelfs als je ergens niet in slaagt, biedt het proces waardevolle lessen en groeimogelijkheden. Blijf moedig, leergierig en omarm elk leermoment. 

20. Als je een taak van je to-do-lijst voor altijd kon laten verdwijnen, welke zou dat dan zijn?

Koffie halen en de vaatwasser uitruimen! Dit kan iedere medewerker ook zelf.. 🙂 

Solliciteren

“*” verplicht veld